hur tankestrukturer från vetenskap och vardag kan överföras på koreografi för ung publik.
 logik är olika i olika åldrar?
formler, symboler – som koncentrerade uttryck för processer, för infångade samband, för något utöver. Precis som rörelser är långt mer än deras form/tecken/symbol.
det komiska, det absurda som kan uppstå när välbekant placeras i nya sammanhang, som speglar betraktarens förväntningar och värderingar.
att  lyssna på tänkande barn, reflekterande barn, logiska barn, egensinniga barn, barn, barn, barn….
att när något är benämnt, beskrivet, uttryckt – blir det infångat, begränsat och definierat. Nyss var allt möjligt.
att livet inte är minimalistiskt

 

OM… 

Christina Tingskogs föreställningar uppskattas för humor, underfundighet, publikkontakt och ett starkt fysiskt uttryck. Hon utmanar sin unga publik med ämnen utöver de vanliga; tex Einsteins relativitetsteori, kvantmekanik och astrofysik transformerad till poetisk, humoristisk och kraftfull dans. Tankestrukturer från vetenskap och vardag blandas i föreställningarna som också inspireras av hur barn använder logik och slutledning. Dansarna, i  den ibland funktionsvarierade ensemblen, bidrar med djärvhet, skicklighet och spännvidd för att kommunicera nya och osannolika tankar.
Christina leker med och blandar uttryck och kontext från dans, musikal, opera och teater:
T.ex. i Tänja tid och kröka rum, en dansmusikal för barn 3-12 år, som gjort succé och spelat 250 föreställningar. Tänja tid valdes av juryn till bibu.se 2014 i Helsingborg, till Satellitfestivalen 2013 och har turnerat med många turnénätverk. Närmast turnerar Tänja tid och kröka rum med Regionteater Blekinge Kronoberg våren 2016.
STJÄRNGALEN,  för 4 dansare och symfoniorkester framfördes på Stockholms Konserthus hösten 2014 med Kungliga Filharmonikerna. Arbetas om för sinfonietta inför spelperiod 2018.
BOXES med nyskriven musik av Daniel Nelson för 5 dansare stark integrerad ensemble och saxofonisten Jörgen Pettersson hade premiär på Norrdans scen i Härnösand 2013.
Därefter möttes fysik, dans och musik i olika format och sammanhang:
KOMET  en dansmusikal för 3-9 år, hade premiär 19/9 2015 på ZebraDans i Stockholm.
Hösten 2015 erbjöds föreställningen Astro1.0 med verkstad/aktiviteter för särskolor i Stockholm genom en av Sthlms stads Kulankampanjer. Astro1.0 har  spelat på bl.a. Parkteatern, Dansmuseet och Reaktorhallen på KTH i ett samarbete med Vetenskapens Hus samt på Vetenskapsfestivalen i Göteborg.

#jag ett beställningsverk för Unga på Operan 2016, handlade om identitetsskapande i vår digitala tidsålder, 29 föreställningar på Rotundan på Kungliga Operan.

En dansopera i litet format Sannolikt osannolikt har premiär v 39 2017 och serieskaparen Sara Granér skriver texter, Daniel Nelson skriver musiken och Thomas Mirstam står för ljus och projektioner.

PERFECT or Join My Picnic med integrerad ensemble turnerade med Dansnät Sverige 2013, har spelat många uppskattade skolföreställningar samt inbjöds till (In)perfect bodies in contemporary dance festivalen i Portugal 2012. En fortsättning på det projektet är Trygga rum för fria tankar – plats för normkreativitet som startar 2017 – ett normkreativt projekt med fokus på funktions- o genusnormer-.

 

OM…

PERFECT or Join My Picnic
”
De sju dansarna i Christina Tingskogs föreställning Perfect or Join My Picnic, vänder – bokstavligen – upp och ner på inrotade tankemönster – inte bara om dans utan också om hur det är att vara människa bland människor. Särskilt som föreställningen rymmer så mycket värme, humor och lust.” …”Så det är bara att följa med på denna mänskliga picnic som gör en både glad och varm inombords.”/ Barometern

“I Perfect or Join my picnic dissekeras dansen med självdistans och humor i ett nummer som precis som resten av föreställningen präglas av kärlek till dansen.…Men det går inte att prata om begränsningar när det gäller den här föreställningen. Dansarna och koreografen utnyttjar varje individs förutsättningar och möjligheter på bästa sätt och skapar rörelsemönster som är helt unika. “/Skånska Dagbladet

Tänja tid och kröka rum
”….Minnesvärd är den poetiska och visuellt levande finalen, där dansarna formerar sig i och kring en guldglänsande neonslang, vilken slingrar sig likt en domesticerad midgårdsorm i den becksvarta lokalen…..Tänja tid och kröka rum är ett charmigt idéverk, präglat av en ovanligt säker stilkänsla.”/ Borås Tidning

”Tiden är relativ. Under fyrtio minuter går det att uppleva ett universum. När dansarna i slutscenen kryper ihop i mjuka rum bildade av den långa ljusslang de dansar med, är det lätt att försvinna bort i funderingar på vår litenhet i världsalltet. Strax därpå tänds ljuset och allt är vardagligt jordnära igen. I Tänja tid och böja rum har ensemblen hittat fram till den alldeles rätta balansen mellan det gripbart lilla och det ofattligt enorma.” /nummer.se
.

“…Med en fin trio sångkunniga dansare ……. skapas en lekfull, fysisk och visuellt poetisk betraktelse som skiftar tempo och ton…..En intelligent och lustfylld fysiklektion”./SvD

BOXES – residens o turné genom Norrdans
”En kortväxt dansare blir omedelbart blickfång. När hon stämmer in i de andras rörelser bryter hon symmetrin på ett vackert och spännande sätt; i långklänning är hon rena sagoprinsessan, en nästan overklig älva vars kavaljer måste knäfalla för att nå henne. Mycket suggestivt.”

Det är en bild av att prova, testa, våga och förändras. Proffsigt som alltid när Norrdans är inblandat och lätt att ta till sig med sin rörelsefascination, sin känsla och sin humor. Och man kan mycket väl njuta av det hela utan att tänka alls på lådor, roller och kategorier.” / Sundsvalls tidning

 

Bakgrundsbilden är från  Seendeprojektet om bl.a. perception. Fotograf: Thomas Mirstam